Telefonbedrägerier med falska bibliotekarier

Under den senaste tiden har en oroande trend av telefonbedrägerier riktade mot äldre personer rapporterats av polisen i Stockholm. Bedragare utger sig för att arbeta på bibliotek och kontaktar sina offer för att få tillgång till deras bankuppgifter och i vissa fall även deras datorer. Syftet? Att lura till sig pengar genom falska påståenden om…

By.

min read

Bok

Under den senaste tiden har en oroande trend av telefonbedrägerier riktade mot äldre personer rapporterats av polisen i Stockholm. Bedragare utger sig för att arbeta på bibliotek och kontaktar sina offer för att få tillgång till deras bankuppgifter och i vissa fall även deras datorer. Syftet? Att lura till sig pengar genom falska påståenden om bokbeställningar och betalningar.

Enligt polisen har flera äldre i norra Stockholm, alla över 80 år, blivit kontaktade av bedragare som antingen via telefon eller e-post påstått sig vara från biblioteket. Offren har lurats att:

  • Lämna ut bankuppgifter.
  • Använda sitt Bank-ID.
  • Ge åtkomst till sina datorer genom fjärrstyrning.

I flera fall har dessa metoder lett till att pengar stulits från de drabbade.

Polisens råd för att skydda sig

Polisen betonar vikten av att aldrig ge ut personlig information till okända personer. Om någon kontaktar dig och uppger sig vara från en myndighet eller organisation, tänk på följande:

  • Lägg på luren omedelbart om du misstänker bedrägeri. Du är inte skyldig att vara artig mot en bedragare.
  • Ge aldrig ut Bank-ID, kontouppgifter eller lösenord över telefon, oavsett vad personen påstår.
  • Om du känner dig osäker, be om namn och titel och sök upp organisationens officiella telefonnummer för att själv kontrollera.
  • Låt dig inte stressas. Bedragare använder ofta taktiker som skapar panik eller stress. Ta din tid att tänka efter.

Vad gör du om du misstänker bedrägeri?

Om du misstänker att någon försöker lura dig eller om du redan blivit utsatt för ett bedrägeri, kontakta polisen direkt. Försök samla ihop all information om händelsen, exempelvis telefonnummer, namn som personen uppgett och eventuell e-postkorrespondens.

Att prata om dessa risker med äldre anhöriga kan vara avgörande. Tillsammans kan vi skapa medvetenhet och skydda våra nära och kära mot bedägerier.

Läs mer på polisens webbplats för detaljerad information och aktuella varningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *